Tyndplader – en del af løsningen

 

Fælles for tyndplader fremstillet af stål, zink og aluminium er at de nemt kan genanvendes. En stor andel at de tyndplader, der anvendes i Danmark, er i forvejen baseret på genbrug af materialet.

Stål er verdens mest genanvendte materiale. Stål og andre metaller forsvinder ikke efter brug. Det er de rene grundstoffer, det vil sige det rene jern, det rene aluminium og det rene zink. Det er ikke organiske forbindelser der bliver nedbrudt med tiden. Kendetegnet for metallerne er også af de ikke afgiver dampe eller lugte. Metallerne optager heller ikke dampe, men er neutrale. Det er en kæmpe fordel for indeklimaet, hvis man ønsker at undgå allergi og overfølsomhed.

Tyndplader har været anvendt i adskillige år. I Sverige har tyndplader af stål været anvendt i over 200 år og holdbarheden når nemt op på 100 år.

Tyndplader kan anvendes på adskillige måder og er en vigtig del af løsningen for arkitekter og bygherrer. Eksempler på hvordan tyndpladen er anvendt kan ses under tyndpladeprisen f.eks. 2019.

Der bliver mere og mere fokus på bæredygtighed, genanvendelse og ressourceforbrug. Når en bygning af udtjent sit formål vil den blive revet ned og fjernet. Tyndplader er nemme at have med at gøre, da de ikke er et affaldsproblem, men en ressource til det næste byggeri. Det være sig i sin eksisterende form eller efter skrotning, da alle tyndplader kan genanvendes 100% uden det går udover materialets egenskaber.

Medlemmerne af Tyndpladegruppen kan være behjælpelige med forslag og løsninger.