Cases – Tyndplader af zink
Først og fremmest er zink et livsvigtigt grundstof, der findes i alle kroppens celler hos mennesker og andre levende organismer. Zink bruges i forbindelse med kroppens stofskifte til omsætning af proteiner, kulhydrater og fedt. Men zink kan også bruges til at beskytte os mod vind og vejr, nemlig i form af tyndpladebeklædning på vores bygninger. Zink er nemt at bearbejde og har desuden en utrolig lang holdbarhed. Når bygningen skal rives ned kan zinkbeklædningen fjernes og genbruges på et nyt byggeri eller genanvendes til fremstilling af nye tyndplader.
Fremstilling
I lighed med mange andre metaller udvindes zink fra minedrift. Malmen knuses og opvarmes hvorefter den del der indeholder zink sendes videre. I store bade med flotation produceres et produkt med større og større koncentration af zink. Til sidst fremstilles det rene zink via elektrolyse. Zinken smeltes og støbes i forme, der kan håndteres til videre bearbejdning.
De støbte emner valses til tyndplader, der kan anvendes til beklædning af bygninger og desuden også til tagrender og nedløbsrør. Emner af zink har en utrolig lang levetid på 100 år eller mere.
Recycling
Stort set alt zink fra bygninger genbruges til fremstilling af nyt zink. Energiforbruget til omsmeltning er forholdsvis lille grundet zinks lave smeltepunkt. Brugt zink stammer ikke bare fra byggeri, men også fra batterier, elektronik, fly, biler osv. Zinken udskilles og smeltes om til nyt zink, som igen indgår i kredsløbet.